Idättämällä tuoretta superruokaa!

Oletko koskaan kokeillut idättämistä? Idätys tarkoittaa versojen idättämistä siemenistä tai pavuista. Idättämisessä jyviin, siemeniin, papuihin tai linsseihin kasvatetaan pienet versot eli idut. Idättämisen avulla siementen ja papujen kaikki ravinteet saadaan käyttöön ja idätetyissä siemenissä on moninkertainen määrä mm. proteiinia ja C-vitamiinia verrattuna kuiviin siemeniin, ne ovatkin varsinaisia ravinnepommeja ja oiva lisä varsinkin talviseen ruokavalioon.

Idättäminen onnistuu hyvin myös kotona ja lähes kaikkia syötävien kasvien siemeniä sekä monia papuja ja linssejä voi idättää. Ensikertalaiselle esimerkiksi mungpavut ja sinimailanen eli alfaalfa ovat helppoja kokeiltavia. Muita suosittuja idättämiseen käytettyjä siemeniä ovat mm. auringonkukan ja sarviapilan siemenet sekä viljat kuten hirssi, tattari ja vehnä.

Tuoreita ja raikkaita vihreitä ituja voi käyttää lähes missä vain, salaateissa, keitoissa, wokkiruoissa, paistoksissa, leivän päällä tai ihan sellaisenaan. Tuoreilla iduilla voi myös koristella aterioita. Versot ovat parhaimmillaan nuorina, kun niissä on vain pienet lehdet, joten turhan isoja määriä ei kannata kuitenkaan idättää kerralla. Idättäminen onkin nopea ja helppo tapa lisätä tuoreiden raaka-aineiden määrää omalle lautaselle.

BioProsta löydät kaiken tarvittavan idätyksen aloittamiseen, erilaiset siemenet ja pavut sekä idätysastiat. Sitten vain innokkaana idättämään. 🌱

Teksti: BioPro Kuva: BioPro

Edellinen
Edellinen

Biolatte Original – maitohappobakteerien ykkönen

Seuraava
Seuraava

Bioteekki ja Super- sarja